GRAVID OCH HERPES

Herpes i underlivet under graviditeten

Även om det är vanligt med återfall av herpesutbrott under graviditet så är det mycket sällsynt att herpes sprids till fostret under graviditeten. Skulle du trots allt drabbas av ett herpesutbrott under graviditeten kan du vara lugn med att de antivirala preparat som finns inte har visat sig vara farliga för fostret. Drabbas man av flera utbrott under graviditetens sista månad kan man få antiviral terapi i förebyggande syfte. Detta brukar då ges den sista veckan före- och under förlossningen. Den största risken är faktiskt att barnet smittas under själva förlossningen eller under de första levnadsveckorna. Vill du veta mer om herpes, graviditet och barn så fortsätt att läsa!

Smittad med herpes under graviditeten

Visste du att:

  • De flesta smittas av herpes redan som barn eller i ungdomsåren.
  • Herpes smittar inte via bröstmjölken.
  • Risken att herpes sprids till fostret under graviditeten är mycket liten.
  • Det är inte farligt för fostret om du får ett herpesutbrott under graviditeten.
  • I Sverige drabbas sex till sju barn per 100.000 nyfödda av en herpesinfektion, vilket motsvarar ett tiotal barn om året.
Herpes under graviditeten – centrala begrepp:

Primär infektion – Förstagångsutbrott av herpes

Recidivinfektion – Återkommande herpesutbrott

Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna kring graviditet och herpes:

ÄR HERPES FARLIGT FÖR GRAVIDA?

Nej. Herpes är inte farligt oavsett om du är gravid eller inte och inte heller för fostret.

KAN JAG SMITTA MITT BARN MED HERPES?

Är du smittad med herpes vill du säkert veta om det finns en risk att du för viruset vidare till ditt barn. Det är mycket sällsynt att herpes sprids till fostret under graviditeten. Den största risken är att barnet smittas under själva förlossningen eller under de första levnadsveckorna.

KAN JAG FÖDA NORMALT OM JAG HAR HERPES?

Ja, vaginal förlossning är det vanligaste. Skulle du dock ha ett pågående förstagångsutbrott i samband med förlossningen så kan det bli aktuellt med ett kejsarsnitt för att undvika att smittan överförs. I texten som följer nedan kan du läsa mer om risken för infektion hos barnet.